كنسرت بزرگ سال

دقت در اين بند از سخنان وزير، نشان مي‌دهد که دولت طي سال‌ها تلاش کرده با ثابت نگه داشتن نرخ ارز، تورم را در کشور کنترل کند؛.

 

دقت در اين بند از سخنان وزير، نشان مي‌دهد که دولت طي سال‌ها تلاش کرده با ثابت نگه داشتن نرخ ارز، تورم را در کشور کنترل کند؛ موضوعي که البته جديد نيست و بار‌ها منتقدان سياست‌هاي اقتصادي دولت به آن اشاره کرده‌اند. موضوع کنترل نرخ ارز يا‌‌ همان سرکوب نرخ ارز ـ که مانع از رشد مداوم و متناسب آن شد ـ موضوعي است که اکنون مهدي غضنفري هم از آن گلايه مي‌کند.چندين سال سدسازي در برابر رشد نرخ ارز و جلوگيري از رسيدن نرخ ارز به مرز شناور و بهاي واقعي، اکنون منجر به آن شده که سيل يکباره رشد نرخ ارز به دامان اقتصاد کشور بيفتد؛ اما براستي چرا؟شايد اصلي‌ترين دليل وضعيت نابسامان امروز، همين تفکر دولت مبني بر آن است که نرخ ارز لنگر تورم است. اين سخن البته رنگي از واقعيت داشته و دولت طي سال‌ها با ابزار نرخ ارز، واردات را ارزان ساخته و بهاي کالا‌ها را کنترل کرده بود. اما اين سياستي است که از ريشه اشتباه بوده و خود دي غضنفري نيز اشاره مي‌کند که اکنون بهاي اجابت نکردن افزايش ?? تا ?? درصدي نرخ ارز را مي‌دهيم.اما‌‌ رها شدن لنگر تورم، شايد بخشي مربوط به نرخ ارز و بخش مهمتر از آن هدفمندي يارانه‌ها بوده که اساساً با اجراي اشتباه، نخستين چکش را براي حرکت کشتي تورم کشور زد. در واقع پيش از نرخ ارز، دولت با تزريق پول نقد در جامعه و دريغ حمايت از بخش توليد، خود لنگر تورم را بالا کشيده بود!پس از ضعيف شدن بخش توليد وپديد آمدن حجم انبوهي از نقدينگي سرگردان در جامعه ـ که اساساً کالاي وارداتي تقاضاي آن را تشکيل مي‌داد ـ تنها کاهش درآمد ارزي، يا شوکي اينچنيني کافي بود تا اين حجم از نقدينگي و ضعف توليد، بتواند قدرت تخريبي خود را در اقتصاد نشان دهد. جالب آن که هرچند افزايش نرخ ارز، وضعيت مناسبي براي توليد است، اکنون توليد نيز تواني براي عرض اندام ندارد.در نتيجه کاملاً مشخص است که افزايش يکباره نرخ ارز و اثرات مخرب آن نتيجه دو کارکرد کلان اشتباه در اقتصاد کشور بود: نخست، جلوگيري از رشد متناسب نرخ ارز در ساليان اخير و درمان تورم با واردات ارزان، و دوم اشتباه در اجراي هدفمندي يارانه‌ها و ضعيف کردن بخش توليد با حمايت نکردن.بي‌گمان، پيش از اين دولت لنگر تورم را بالا کشيده بود. تفکر دولت مبني بر درمان تورم با نرخ ارز و ياد کردن از نرخ ارز به عنوان لنگر تورم، نشان از آن دارد که دولت بيش از هفت سال با همين رويکرد، يعني مسکن درماني، اقتصاد کشور را اداره کرده است.اما هم‌اکنون آن گونه که مهدي غضنفري مي‌گويد، نرخ ارز از دستان دولت‌‌ رها شده، ولي پيش از آن، لنگر اين کشتي با تزريق يارانه نقدي بالا کشيده شده و کشتي تورم به حرکت درآمده بود. اکنون بايد نگاه کرد و ديد اين سيل و توفاني که از سد شکسته کنترل نرخ ارز ناشي شده، تا کجا اين کشتي را مي‌برد!.

مهدي غضنفري از نرخ ارز به عنوان لنگر تورم ياد کرده و افزايش بهاي ارز را يکي از علت‌هاي اساسي بروز گراني و تورم در کشور معرفي نموده است. سخنان وي، گوياي تفکر اقتصادي دولت است و مي‌توان به روشني از سخنان وزير صنعت و معدن و تجارت پي به ريشه تفکر اقتصادي در دولت برد.به گزارش «تابناک»، مهدي غضنفري، سخنان بسيار جالب توجهي درباره وضعيت اين روزهاي کشور بر زبان آورده است که مي‌توان در ميان سخنان وي، رگه‌هايي از گلايه را به خوبي ديد که نشان از فشاري دارد که در اين چند ماهه بر بدنه وزارت‌خانه وي وارد آمده است.بنا بر اين گزارش، سخنان وزير، به نکات قابل توجهي اشاره دارد که از ميان آنها، يک بند از سخنانش بسيار قابل توجه است و مي‌تواند نشانه‌هاي خوبي از تفکر اين چند ساله دولت را نشان دهد.وي مي‌گويد: «نکته‌ بسيار مهم اين که در هفت سال اخير که در بخش‌هاي گوناگون دولت در خدمت مردم بوده‌ام، ديده‌ام که همواره درخواست‌هايي براي افزايش ? تا ?? درصدي بهاي ارز در کشور شده و هميشه دولت مخالفت کرده. بانک مرکزي مراقبت مي‌کرد حتي افزايش نرخ دلار در حد ?? يا ?? درصد نداشته باشيم. به اين دليل بود که دولت مي‌دانست افزايش بهاي ارز، چه آثاري بر کالا و خدمات دارد. متأسفانه هم‌اکنون اين افزايش ?? يا ?? درصدي ـ که شايد تقاضاي برآورده شدني بود ـ در عمل به دو تا سه برابر قيمت ارز در بازار تبديل شده است، حال آن که نگران اين افزايش بوديم و مي‌گفتيم، بهاي ارز لنگر کنترل تورم است، اين نرخ از دست‌‌ رها شد و به بهاي چند برابري افزايش يافت که آثار آن در اقتصاد، هم در کالا و خدمات به چند گونه پديدار شده است».

 

نمايش نمونه



افراد آنلاين

ما 3 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

در شبكه هاي اجتماعي به ما بيونديد

عضويت در خبرنامه جوملا فارسي

رويدادهاي مهم و گرم

نمايش نمونه قالبهاي فارسي